Prevádzkový poriadok
Základnou úlohou stravovacieho zariadenia je trvalé zabezpečenie zdravotne neškodných, kvalitných, nutrične vyvážených pokrmov a nápojov pre zabezpečenie zdravotného vývoja detskej populácie pri efektívnom využití zariadenia.
Výroba jedál sa riadi podľa:
-
odporúčaných výživových dávok potravín podľa vekových kategórií stravníkov,
-
materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie,
-
hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe HACCP,
-
vopred zostaveného jedálneho lístka s dodržiavaním výživovej hodnoty jedál,
-
podmienok nákupu potravín na jedlo, na ktoré prispieva zákonný zástupca.
Zásady pri zostavovaní jedálnych lístkov:
-
2 hlavné mäsové jedlá,
-
1 hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa s nadstavením,
-
2 hlavné múčne a zeleninové jedlá, ktoré sa podávajú najmä v pondelok a piatok.
Jedálny lístok z hľadiska dodržiavania obsahovej štruktúry:
-
hlavné jedlá z mäsa sa pripravujú z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb,
-
hlavné jedlá so zníženou dávkou mäsa sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovou drvinou (kockami), ovsenými vločkami a zemiakmi,
-
hlavné zeleninové jedlá sa pripravujú s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s mliekom, mliečnymi výrobkami a vajcami,
-
hlavné múčne jedlá sa pripravujú s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a iných vhodných prímesí. K múčnym jedlám sa podávajú výdatné strukovinové a zeleninové polievky s obsahom mäsa alebo mlieka.
Doplnkové jedlá (desiata) sú najmä z ovocia a zeleniny v čerstvom stave,celozrnné a cereálne výrobky,mlieko a mliečne výrobky so sníženým obsahom tuku,nápoje a prírodné šťavy
bez konzervačných prípravkov a so sníženým obsahom cukru,nátierky sú spracované z čerstvých surovín.
Správanie v školskej jedálni
-
vstup do školskej jedálne je povolený iba stravujúcim sa žiakom,
-
v školskej jedálni sa žiaci zdržujú iba počas konzumácie stravy,
-
správajú sa disciplinovane,riadia sa pokynmi pedagogického dozoru a pracovníčok ŠJ,
-
po konzumácii stravy je stravník povinný ním použitý kuchynský riad a príbor vrátiť do odkladacieho okienka pre použitý riad,
-
v prípade,že žiak rozleje časť stravy na podlahu,oznámi túto skutočnosť pedagogickému dozoru,ktorý prostredníctvom pracovníčok ŠJ zabezpečí odstránenie nedostatku,ktorý býva príčinou úrazu,
-
ak žiak časť stravy rozleje na jedálenský stôl,požiada pracovníčku pri odbere použitého riadu o výmenu obrusu,
-
je zakázané vynášať z jedálne riad a príbor.
Stravné a úhrada stravného
Poplatky za stravné sú stanovené po schválení Obecným zastupiteľstvom v Rohožníku nasledovne:
-
Stravník - žiak v ZŠ I. stupeň - obed:
Finančný limit na nákup potravín 1,21 €
Čiastočné režijné náklady na stravu 10,- € mesačne pri odobratí jedného obeda.
-
Stravník . žiak v ZŠ II. stupeň - obed:
Finančný limit na nákup potravín 1,30 €
Čiastočné režijné náklady na stravu 10,- € mesačne pri odobratí jedného obeda.
Platba za stravné sa uhrádza mesačne vždy do 10. dňa v mesiaci cez trvalý príkaz, internetbanking, vklad na účet alebo poštová poukážka.
Platba za doplnkové stravovanie sa uhrádza vždy mesiac vopred.
Prihlasovanie a odhlasovanie zo stravovania:
Prihlásiť sa na stravovanie alebo odhlásiť sa zo stravovania je potrebné najneskôr do 14.00 hod. v predchádzajúci deň. Z dôvodu dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov pre školské stravovanie Zásady správnej výrobnej praxe - HACCP nie je možné odhlásiť stravu ráno v daný stravovací deň. V prvý deň choroby dieťaťa je možné neodhlásenú stravu odobrať do jednorazových nádob v čase od 11.30 - 12.00 hod (zo zadnej časti budovy, vchod do školskej kuchyne), pričom školská jedáleň nezodpovedá za zdravotnú bezpečnosť stravy konzumovanej mimo stravovacích priestorov v ŠJ pri ZŠ Rohožník. Ďalšie dni neprítomnosti dieťaťa/žiaka na výchovnovzdelávacom procese v škole je potrebné dieťa/žiaka zo stravovania včas odhlásiť.
Za neodobratú alebo včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.
Forma odhlasovania zo stravovania:
-
cez aplikáciu Edupage - Jedálny lístok
-
mailom na adrese:
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
-
osobne v ŠJ pri ZŠ Rohožník
Výdaj stravy
-
Desiata 1.stupeň ZŠ:8.45 hod.
-
Desiata 2.stupeň ZŠ:9.40 hod.
-
Obed: od 11.45 hod. do 13.45 hod.
-
Cudzí stravníci:od 11.30 hod. do 11.45 hod.
Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa:
Dieťa/žiak má nárok na stravu za poplatok znížený o 1,30 € v rozsahu určenom v § 4 ods. (3) písmeno a) a b) zákona č. 544/2010 Zb., a zároveň za splnenia týchto podmienok: dieťa sa zúčastni výchovno-vzdelávacieho procesu a odoberie stravu.
Dotácia (§ 4 ods. (3) písmeno a) a b) zákona č. 544/2010 Zb. ) sa nevzťahuje na odobratý obed v prvý deň choroby, kedy sa dieťa nezúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu.
|