In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Home
EKOFEST v Plaveckom Podhradí PDF Tlačiť E-mail

Konečne to opäť prišlo.... Každoročne sa väčšina ľudí teší, kedy prvé lúče slnka ohrejú zem po zime. Rozmanitá vôňa nás láka do prírody, spoznávať jej tajomstvá. Prebúdzajúci sa mladý život rozozvučí ticho, ktoré tu zanechala Morena. Začína niečo nové, krásne a neopakovateľné... JAR.

Jarné upratovanie nenastáva len v našich príbytkoch, záhradách, ale i srdciach. Aby srdiečka neboli zahalené tmou a nenávisťou, vedieme žiakov v našej základnej škole okrem iného aj k láske k faune, flóre, ale aj nášmu prírodnému bohatstvu. Nemáme čarovný prútik ani Arabelin prsteň, aby sme hneď vedeli zmeniť správanie detí, ale malými krôčikmi sa snažíme im priblížiť problémy súčasnej doby, ktoré sa dotýkajú prírody.

Jedným z krokov je zapájanie žiakov do rôznych akcií a aktivít, ktoré uskutočňujeme v rámci školy. Druhým krokom je účasť na akciách a aktivitách detí, ktoré uskutočňujú rôzne organizácie. Na jednom takom podujatí s názvom EKOFÓRUM sme sa so žiakmi aj zúčastnili, a to 9. apríla 2024 v Plaveckom Podhradí. Akciu organizoval bratislavský samosprávny kraj.

Išlo o konferenciu, na ktorej sa prednášajúci snažili žiakom zo štyroch základných škôl (medzi nimi aj ZŠ Rohožník), priblížiť rôzne zaujímavé témy týkajúce sa ekológie, fauny, flóry a jaskyniarstva. V podobe prezentácií, súťaží a praktických ukážok pomáhali obohatiť envirovzdelávanie prítomných žiakov. Z našej školy sa tejto akcie zúčastnilo 28 žiakov šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka. V úvode konferencie sa rozdelili do skupín, určili si ekonázov. Konferenciu oficiálne otvoril príhovorom pán starosta Plaveckého Podhradia p. Papán spolu s podžupanom pánom Kuklovským.

Jaskyne a ich dôležitosť v prírode priblížil veľmi pútavým rozprávaním jaskyniar z Plaveckého Podhradia pán....................... Cirkulárnu ekonomiku – Cirkular Shield v dvoch častiach prezentovala pani Urbanová, ktorá prítomných oboznámila s tým, ako správne separovať, prečo nevyhadzovať, ale zúžitkovať. Pani Madrová nám priblížila klimatické zmeny, Ekoworkshop a ekoolympiádu – Planet Lover. Azda najzaujímavejšou prezentáciou, ktorá svojím obsahom zaujala všetkých poslucháčov, bola prezentácia pani Koníkovej, p. Veselovského a pani Komlósiovej o jedinečnosti chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia. Nielen žiaci sa dozvedeli o najťažšom vtákovi na Slovensku o dropovi veľkom a o sokolovi kobcovitom, ale i my učitelia sme sa naučili niečo nové. Konferenciu obohatila aj návšteva a prehliadka stálej expozície Plavecký kras. Na záver žiaci súťažili formou testových otázok, ktoré vyhodnotila odborná porota. Posledná otázka bola zameraná na to, koľko metrov je sprístupnených v Plaveckej jaskyni (rozstrelová otázka). Naši žiaci spojili sily v jednotlivých družstvách a snažili sa o čo najlepšie umiestnenie. Srdečne blahoželáme žiakom z 8. B (Kristína Krebsová, Lea Opálená, Jakub Olšovský a Dominik Machata), ktorí sa umiestnili na krásnom 4. mieste a vyhrali tak ceny pre seba i pre školu v podobe krásneho už aj rozkvitnutého stromčeka jablone, ktorý sa bude statne pýšiť na školskom dvore.

Touto cestou chceme poďakovať organizátorom za skvelú a najmä prínosnú enviroakciu. Verím, že podobných akcií sa uskutoční viac a pomôžu nám tak spestriť environmentálne vzdelanie žiakov, ale i nás dospelých.
 
V Rohožníku 10. apríla 2024                                                Mgr. Helena Kalenská  

alt

alt  alt  

alt  alt  alt