In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions
















Home
Medzinárodný deň školských knižníc PDF Tlačiť E-mail
Mesiac október je v našej škole už niekoľko rokov prepojený s Medzinárodným dňom školských knižníc. Tento rok sme ho slávili 23. 10. 2023. Tohtoročná téma bola Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční.

Školská knižnica sa pre žiakov, učiteľov a priateľov školy stáva vždy centrom diania a odrazovým mostíkom, ktorý žiakov neustále inšpiruje nielen v tento pre nás už sviatočný deň, ale aj ostatné dni v školskom roku. Inšpirácií aj tento rok bolo neúrekom. Každý ročník inšpiroval svojich rovesníkov niečím iným, ale zároveň okrem inšpirácií sa od seba mnoho naučili.

Deň odštartoval obecný rozhlas. Lukas Domovec z 9.A triedy oboznámil všetkých občanov, rodičov, priateľov školy i širokú verejnosť s týmto pre nás výnimočným dňom. Naším cieľom bolo, aby celá obec bola súčasťou a spolupodieľala sa na dotvorení celého dňa. Obyvatelia obce Rohožník mali možnosť od 9:00 do 12:00 hodiny stretnúť akčné reportérky a reportéra, ktorí Rohožníčanov trošku vyspovedali a zisťovali vzťah k čítaniu, ku knihám a či bola pre nich niektorá kniha inšpiráciou a ovplyvnila ich v nejakom období ich života. Od 10:00 sme v areáli školy organizovali piknik a burzu kníh. Občerstvenie na piknik bolo čerstvé, voňavé, upečené a uvarené priamo v školskej kuchynke. Triedy sa striedali postupne po ročníkoch, aby si vychutnali atmosféru nielen pikniku, ale aj burzy. Burza s témou Kniha za knihu mala veľký úspech. Žiaci si medzi sebou vymenili knihy, inšpirovali svojich spolužiakov, aby začali čítať aj iný žáner, ktorý čítajú doposiaľ a nasmerovali ich do školskej knižnice, v ktorej dané knihy majú svoje pokračovanie.

Kľúčovým bodom a motívom pre niekoľko tried boli všetky kuchárske knihy, ktoré máme v školskej knižnici. Každá trieda či už na prvom, alebo na druhom stupni bola špecifická tým, že pripravila rôznorodé pochutiny, ktoré vznikli podľa receptov. Žiakov najmä na druhom stupni ovládla spontánnosť a hravosť, čo sa ukázalo aj pri stolovaní a vytváraní porcií na piknik. Žiaci nezabudli ani na svojich spolužiakov a učiteľov s potravinovými intoleranciami, čím dokázali, že výnimočné a chutné je každé jedlo.

Každá trieda uletela s knihou niekam inam, nie doslova, ale tematicky, s úlohami, s aktivitami a hravosťou. Naše pondelkové podujatie sa nieslo v duchu Všetky chute, vône a farby sveta – naše chutné dobrodružstvo.

Vybraní žiaci sa vybrali aj do Materskej školy v Rohožníku a čítali škôlkarom
pred poobedným spánkom. Spríjemnili im chvíle strávené v škôlke čítaním ich najobľúbenejších rozprávok po výbere a dohode s pani učiteľkami. Veľkí žiaci sa stali vzorom tým menším a pýtali sa, kedy bude ďalšie čítanie.

V mene žiakov, učiteľov, ale aj všetkých zúčastnených môžem povedať, že sme si tento deň opäť naplno užili a podporili, inšpirovali k čítaniu aj tých, ktorí po knihe siahnu sporadicky. Dokázali sme to, keďže každý žiak z burzy odchádzal s knihou v ruke a zanietene čítal do poslednej strany.

alt  alt  alt 
alt  alt  alt
alt  alt  alt