In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions
















Home
BIELA PASTELKA PDF Tlačiť E-mail
alt   alt

BIELA PASTELKA
 
Zatvoriť si alebo, len na chvíľu si zaviazať oči a prejsť sa po triede alebo po detskom ihrisku, sme skúsili snáď všetci. Samotná predstava, že môžem do niečoho naraziť, alebo niečo zhodiť, prípadne zakopnúť,  v nás vyvoláva obavy a pocit neistoty.

Aj nevinnú detskú hru -  hru na Slepú babu – ktorú všetci poznáme, sme radi hrávali. Ale tieto situácie boli a sú vždy dočasné, krátkodobé.
Medzi nami sú však aj takí, ktorých oči sú iné. Nie sú ako tie naše zdravé, ktoré vidia kamaráta,  farbu vlasov, či farbu dresu vášho obľúbeného futbalistu.

Ale predsa ich oči vidia, vidia inak, vidia srdcom, počujú hlasom, cítia vašu vôňu a dotyk.  Pri prekonávaní prekážok im pomáha cvičený psík alebo ďalšia osoba alebo biela palica, ktorou nás nevidiaci alebo slabozraký človek informuje, že aj on je súčasťou cestnej premávky alebo nákupného centra, alebo si potrebuje len tak oddýchnuť v mestskom parku a zaslúžia si náležitý rešpekt.

Život so zrakovým postihnutím je spojený s mnohými ťažkosťami. Aj získavanie informácií je pre nich náročné. Aj činnosti v domácnosti akými sú varenie, upratovanie či nakupovanie, sú pre mnohých bez pomoci iných nezvládnuteľné.

Na to, aby si ľudia so zrakovým postihnutím mohli prečítať noviny, obľúbeného autora, alebo sa dozvedieť niečo o kultúrnych pamiatkach, potrebujú nákladné a technicky náročné pomôcky. Pre mnohých je potrebné texty upravovať do zväčšeného písma alebo prepisovať do Braillovho písma čitateľného hmatom. Niekedy býva východiskom len predčítavanie vidiacou osobou.

22. septembra sme si pripomenuli, že aj oni sú medzi nami a potrebujú našu pomoc. Na Slovensku práve v tento deň prebehla verejná zbierka – Biela pastelka pod záštitou Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

V našej škole sa tiež uskutočnila zbierka.  Žiaci zo Žiackeho parlamentu navštívili  každú triedu a kabinet s pokladničkou a za finančný príspevok žiaci dostali BIELU PASTELKU.    Podarilo sa nám vyzbierať 268,57€
Vyzbierané peniaze škola poslala  Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

ĎAKUJEME  VŠETKÝM !
 
 

alt