In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions
















Home
21. marec - Deň boja proti rasovej diskriminácii PDF Tlačiť E-mail
Vďaka odvážnej vzbure obyvateľov Juhoafrickej republiky sa 21. marca slávi na celom svete Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii.  

Čo to vlastne diskriminácia je ? Diskriminácia sa charakterizuje ako konanie, keď sa v tej istej situácii zaobchádza s jedným človekom alebo skupinou ľudí inak než s iným človekom alebo skupinou ľudí na základe vecí, ktoré nemôže vlastným pričinením nijako ovplyvniť (napr. rasa, vierovyznanie).
Ľudia sa od seba odlišujú. Je prirodzené, že každý z nás je iný, jedinečný, svojský. Napokon otázka rasy, pohlavia, či svetonázoru je už len jednou z ďalších stránok ľudskej bytosti a jej života, ktorou sa odlišuje, či približuje voči ostatným. Tolerancia je schopnosť akceptovať a nakoniec i uznať, že  každý z nás je iný. Aj napriek tomuto zisteniu je však možné žiť spolu v súlade. Žiť a nechať žiť! Heslo, ktoré by nevodobému, civilizovanému človeku 21. storočia malo byť bližšie väčšmi, než čokoľvek iné. Medzi najznámejšie organizácie, ktoré ochraňujú a bojujú za dôstojnosť ľudskej osobnosti sú napríklad : Ľudia proti rasizmu, Unicef, Rada Európy, OSN, Amnesty international. Globálna angažovanosť vlád zameraná na boj proti diskriminácii môže byť efektívna, len ak sa do nej zapoja mladí ľudia. Tieto vážne témy môžeme buď ignorovať, alebo sa môžeme aktívne zaangažovať. Voľba je na nás, ale budúcnosť nie je len o nás samých.

Preto sme sa rozhodli, že aj my si pripomenieme tento významný deň.
Máme možnosť ukázať, že diskriminácia nám nie je  ľahostajná. Ako? Oblečieme  sa v pondelok 21. marca do čierno – bielej kombinácie a takto dáme najavo svoj názor !  Ak žiaci presvedčia  aj triedneho učiteľa, získajú  ďalšie body. Najaktívnejšia trieda bude odmenená.