In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions
















Home
Predvianočný čas u nás PDF Tlačiť E-mail
V sobotu, 12.12., boli dvere našej školy už od skorého rána otvorené dokorán, pretože sa konali vianočné trhy.
Okrem žiackych „stánkov“, ktorým sa ušlo miesto len na chodbe, v školskej jedálni si tie svoje chystali rôzne malé firmy z obce, ktoré pod záštitou Únie žien (organizátorovi trhov) ponúkali tovar, ktorý nesporne k Vianociam patrí. Okrem zhliadnutia ukážok zdobenia stromčekov od klasického, cez starodávny až po najmodernejší, mohli ste si kúpiť vianočné ikebany, vence, svietniky, ozdoby, obrusy a mnoho iných, potrebných i nepotrebných (ale krásnych) drobností.

Nechýbali ani dobroty, ktoré uspokojili chuťové zmysly návštevníkov. Pred školou vyrástol obrovský otvorený stan, pod ktorým sa smažili pečienky, langoše, ale varil sa aj punč a varené víno. Všetko išlo hojne na odbyt. Aj mastný chlieb s cibuľou a lokše, ktoré ste mohli dostať, ak ste prišli do školskej jedálne, zožali úspech.

„Stánky“ našich žiakov sa nezmestili do jedálne, takže sme vytvorili „vonkajšiu tržnicu“ na chodbe. Nebolo tam veľmi teplo, ale nás akosi príjemne hrialo pri srdci, keď sme videli, že aj výrobky našich detí sa páčia a rodičia i návštevníci sa pri nich zastavujú a vhadzujú do pokladničiek nejakú euromincu, ba niekedy aj papierovú bankovku. Rodičom sa veľmi páčili medovníkové chalúpky, ktoré vytvorili deti spolu s rodičmi alebo starými rodičmi v školskom klube detí pod vedením ich vychovávateliek. Aj ostatní žiaci sa snažili a vytvorili výrobky z papiera, hliny (na keramickom krúžku), prírodnín, vosku, dreva aj textilu. Všetky mali svoje čaro a tí, čo pristúpili k našim zaplneným školským laviciam, to aj ocenili. Niektoré triedy zarobili menej, niektoré viac, ale všetkým sa výrobky predali a deti sa z toho nesmierne tešili. Peniaze, ktoré si triedy zarobili, zostanú v ich triednom fonde a na čo ich použijú, záleží len od triednych učiteľov a ich žiakov.

Napriek obavám, všetci učitelia sme sa napokon zhodli v tom, že to bola pekná akcia a my sme mali príležitosť sa porozprávať nielen medzi sebou, ale aj s rodičmi. Atmosféra bola príjemná, uvoľnená a my všetci sme prežili peknú sobotu, na ktorú budeme dlho spomínať, navyše obohatenú o skúsenosti, aké výrobky išli najviac na odbyt a podľa toho sa pustíme do práce hneď od budúce septembra.

Nestačili sme si vydýchnuť od prípravy výrobkov na vianočné trhy, už sme naplno finišovali na príprave vianočnej akadémie. Žiaci so svojimi triednymi učiteľmi pripravili bohatý program, s ktorým prezentovali našu školu opäť aj pred rodičmi 18.12. Divadielko, scénka, pásmo básní, piesne, tance, hra na gitarách, to všetko vytvorilo zaujímavý vienok programu, ktorý sa všetkým páčil.