In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions
















Home
Dunaj spojil deti Európy PDF Tlačiť E-mail
Naši žiaci, ktorí sa stali víťazmi národného kola súťaže „Dunajský majster umenia“ sa zúčastnili medzinárodného sústredenia v Budapešti.
Environmentálnej výchove sa venujeme už niekoľko rokov. Z toho dôvodu sme inplementovali environmentálnu výchovu do našich školských vzdelávacích programov.

Na prvom stupni v predmete Objavovanie sveta malí žiaci spoznávajú prírodu a učia sa ju chrániť, na druhom stupni v Environmentálnej výchove veľkí žiaci realizujú projekty, zapájajú sa do prírodovedných súťaží a pod vedením učiteľov a lektorov skrášľujú okolie našej školy.

Tretí rok sa naši žiaci z ekologického krúžku zapojili do prírodovednej súťaže Dunajský majster umenia. Garantom tejto súťaže je Bratislavské regionálne ochranárske združenie - BROZ, ministerstvo poľnohospodárstva a ministerstvo školstva. Súťaž je zameraná na povodie Dunaja, prírodné pomery, dynamiku riečnych ekosystémov, rastlinstvo, živočíšstvo a všeobecne vodné biotopy. Z prírodných materiálov, ktoré dáva rieka a jej okolie, žiaci zhotovovali rôzne obrazy, modely, koláže. Do súťaže sme vybrali: vtáčiky, myšku, chrobáka a stredoveký mlyn.

Autori víťaznej práce „Volavka“: Patrik Polák, Simonka Kuračková a Mária Paszroríková z 5.A spolu s pani učiteľkami Mgr. Geclerovou a Mgr. Chvílovou boli pozvaní na medzinárodné sústredenie v Budapešti 25. – 27. 9. Organizátori pripravili pre víťazov národných kôl zo 14-tich krajín patriacich do povodia Dunaja bohatý program. Žiaci spolu so svojimi pedagógmi navštívili nielen kultúrne pamiatky a ZOO v Budapešti, ale mali tú česť navštíviť aj okolie tohoto krásneho veľkomesta. V Eszergone ich Donau - múzeum zaujalo svojimi interaktívnymi pomôckami o vlastnostiach, význame a krásach vodných tokov. V tomto múzeu žiaci videli aj funkčný model vodného mlynu. Ďalej tu mali možnosť napísať alebo namaľovali odkaz politikom všetkých štátov ako viac chrániť rieku Dunaj. Domov si odnášali pomaľované okruhliaky, ručne vyrobené drevené lodičky a hlavne neopakovateľné zážitky.

Keď sa posledný deň lúčili so svojimi kamarátmi z Česka, Ukrajiny, Nemecka, Rakúska...bolo cítiť, že tieto deti na pár dní spojilo niečo, čo nepozná hranice, ani jazykovú bariéru. Bola to naša krásna rieka Dunaj.