In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Home
Poznávame históriu obce PDF Tlačiť E-mail

 
Nie je náhoda, že práve 12.9., keď oslavujú meniny všetky Márie, navštívili všetky deti ŠKD miestny kostol, ktorý je zasvätený Nanebovzatej Panne Márii.
Deti sa do kostola celkom tešili. Hneď bolo vidno, ktoré sú tam zvyknuté chodievať každú nedeľu a ktoré tam ešte nikdy neboli. Tie sa nevedeli vynadívať na krásne maľby v našom barokovo-renesančnom kostolíku, div si hlávky nevykrútili. Pani vychovávateľky im umožnili kochať sa výzdobou a potom ich usadili do lavíc, do ktorých si už dlhé roky sadajú miestni veriaci obyvatelia.
Poznať históriu svojej obce, krajiny, národa, patrí k všeobecnému prehľadu človeka. A všetci vieme aj to, že najstaršie dejiny boli zachytené práve vo farských záznamoch. Prvé písomné zmienky o našom kostole pochádzajú z roku 1397. Najskôr bol menší ako ten dnešný a bol zasvätený svätým bratom lekárom Kuzmovi a Damiánovi, ktorých sochy sa nachádzajú na hlavnom oltári. Na bočnej stene vľavo je možné si prečítať správu o prvom kostolíku. Neskôr nestačil a na tom istom mieste vyrástol súčasný chrám, ktorý je zasvätený Nanebovzatej Panne Márii a výjav na nebo vzatia Panny je na veľkom obraze na hlavnom oltári. Deti zaujali aj sochy na bočných oltároch a pani kostolníčka ochotne porozprávala o pestúnovi malého Ježiška, svätom Jozefovi, o svätej Anne, ale aj o dobrých bratoch Kuzmovi a Damiánovi, ktorí nebrali peniaze za liečenie od chudobných ľudí, naopak, pomáhali všetkým, ktorí to potrebovali. Dnešné deti, ktoré sú zvyknuté, že sa väčšinou nemusia o nič deliť a mnohé deti naozaj vidia len seba a svoje záujmy, má takéto poznanie svoj význam. Podobné vzory správania by sme mali deťom (a možno aj dospelým) častejšie predstavovať.
Deti si s chuťou zaspievali peknú gospelovú pieseň, len škoda, že im nemal kto zahrať na organe, lebo ich zážitky by boli oveľa silnejšie. My sme mali radosť, že sa správali dôstojne a miestny kostol sa im zapáčil. Veríme, že niektoré deti privedú aj svojich rodičov, veď atmosféru ticha a svätosti nikde inde nevychutnáme tak ako v chráme a to predovšetkým v čase sviatkov ako sú napr. Vianoce.
 
Zuzana Lapuníková