In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Home
Deti z ŠKD spomínajú na chvíle strávené s ujom rybárom PDF Tlačiť E-mail
         
            Slniečko krásne svietilo a deti z ŠKD sa vybrali tráviť  popoludnie k rybníkom Rašelina – Rohožník, kde sa stretli aj s ujom rybárom, ktorý tam často trávi svoje voľné chvíle pri rybárčení. Keďže stretnutie sa konalo v skorých poobedných hodinách, kedy väčšina rybárov ešte pracuje, pozvanie vychovávateliek a detí prijal pán Peter Hajdúch – miestny rybár, ktorý je zároveň členom SZR v Rohožníku. Pán Hajdúch deťom pripravil pekné spoločné posedenie spojené s opekačkou.
 
            Detská zvedavosť nedala na seba dlho čakať a tak sme sa dozvedeli niečo o rybárskom zväze, ako a prečo sa lovia ryby, dôležitosť rybieho mäsa v jedálničku detí a taktiež na praktických ukážkach nám p. Hajdúch ukázal rybársku výstroj (udice, navijaky, plaváčiky, podberáky, alarmy, sieťky, krmivo ako návnada a množstvo iných zaujímavostí).
Svojím zaujímavým rozprávaním nás p. Hajdúch vniesol aj do problematiky znečisťovania rybníkov, ochrany prírody a dôležitosti vody, nakoľko sa voda stráca aj z dôvodu sucha. Deti ho zahrnuli množstvom otázok, kedy sa lovia ryby, či aj ryby z nášho rybníka sa dajú kúpiť v obchode, či ich jeme na Vianoce, ako sa ryby z rybníka dostanú až do obchodov, ako sa aj oni môžu stať rybármi a veľa, veľa iných otázok.
Deti si vyskúšali prácu s navijakom, uväzovanie háčika, výrobu návnady ale aj samotné nahadzovanie a lov rýb.
            Príjemne strávené chvíle s pánom Hajdúchom na rybníkoch Rašelina – Rohožník sme zavŕšili opekaním špekáčikov, environmentálnymi a ekologickými hrami: Hra na rybára, Voda, vzduch, zem, Hádanky z prírody, kresba po slepiačky do piesku a iné.
 
            Deti si z posedenia odniesli množstvo nových vedomostí, zážitkov, ale najmä si oddýchli, relaxovali a naučili sa byť súčasťou prírody. Verím, že takéto posedenie s rybármi nebolo posledné, ale bude ich oveľa viac.
 
  Mgr. Helena Kalenská
   vychovávateľka
   IV. oddelenie