In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions
















Home Školská jedáleň Prevádzkový poriadok
Prevádzkový poriadok ŠJ PDF Tlačiť E-mail

Prevádzkový poriadok
Základnou úlohou stravovacieho zariadenia je trvalé zabezpečenie zdravotne neškodných, kvalitných, nutrične vyvážených pokrmov a nápojov pre zabezpečenie zdravotného vývoja detskej populácie pri efektívnom využití zariadenia.

Výroba jedál sa riadi podľa:
  • odporúčaných výživových dávok potravín podľa vekových kategórií stravníkov,
  • materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie,
  • hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe HACCP,
  • vopred zostaveného jedálneho lístka s dodržiavaním výživovej hodnoty jedál,
  • podmienok nákupu potravín na jedlo, na ktoré prispieva zákonný zástupca.
Zásady pri zostavovaní jedálnych lístkov:
  • 2 hlavné mäsové jedlá,
  • 1 hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa s nadstavením,
  • 2 hlavné múčne a zeleninové jedlá, ktoré sa podávajú najmä v pondelok a piatok.
  Jedálny lístok z hľadiska dodržiavania obsahovej štruktúry:
  • hlavné jedlá z mäsa sa pripravujú z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb,
  • hlavné jedlá so zníženou dávkou mäsa sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovou drvinou (kockami), ovsenými vločkami a zemiakmi,
  • hlavné zeleninové jedlá sa pripravujú s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s mliekom, mliečnymi výrobkami a vajcami,
  • hlavné múčne jedlá sa pripravujú s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a iných vhodných prímesí. K múčnym jedlám sa podávajú výdatné strukovinové a zeleninové polievky s obsahom mäsa alebo mlieka.
Doplnkové jedlá (desiata) sú najmä z ovocia a zeleniny v čerstvom stave,celozrnné a cereálne výrobky,mlieko a mliečne výrobky so sníženým obsahom tuku,nápoje a prírodné šťavy
bez konzervačných prípravkov a so sníženým obsahom cukru,nátierky sú spracované z čerstvých surovín.

Správanie v školskej jedálni
  • vstup do školskej jedálne je povolený iba stravujúcim sa žiakom,
  • v školskej jedálni sa žiaci zdržujú iba počas konzumácie stravy,
  • správajú sa disciplinovane,riadia sa pokynmi pedagogického dozoru a pracovníčok ŠJ,
  • po konzumácii stravy je stravník povinný ním použitý kuchynský riad a príbor vrátiť do odkladacieho okienka pre použitý riad,
  • v prípade,že žiak rozleje časť stravy na podlahu,oznámi túto skutočnosť pedagogickému dozoru,ktorý prostredníctvom pracovníčok ŠJ zabezpečí odstránenie nedostatku,ktorý býva príčinou úrazu,
  • ak žiak časť stravy rozleje na jedálenský stôl,požiada pracovníčku pri odbere použitého riadu o výmenu obrusu,
  • je zakázané vynášať z jedálne riad a príbor.
Stravné a úhrada stravného
Poplatky za stravné sú stanovené po schválení Obecným zastupiteľstvom v Rohožníku nasledovne:
  • Stravník - žiak v ZŠ I. stupeň - obed:

Finančný limit na nákup potravín 1,21 €
Čiastočné režijné náklady na stravu 10,- € mesačne pri odobratí jedného obeda.

  • Stravník . žiak v ZŠ II. stupeň - obed:

Finančný limit na nákup potravín 1,30 €
Čiastočné režijné náklady na stravu 10,- € mesačne pri odobratí jedného obeda.

Platba za stravné sa uhrádza mesačne vždy do 10. dňa v mesiaci cez trvalý príkaz, internetbanking, vklad na účet alebo poštová poukážka.
Platba za doplnkové stravovanie sa uhrádza vždy mesiac vopred.

Prihlasovanie a odhlasovanie zo stravovania:
Prihlásiť sa na stravovanie alebo odhlásiť sa zo stravovania je potrebné najneskôr do 14.00 hod. v predchádzajúci deň. Z dôvodu dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov pre školské stravovanie Zásady správnej výrobnej praxe - HACCP nie je možné odhlásiť stravu ráno v daný stravovací deň. V prvý deň choroby dieťaťa je možné neodhlásenú stravu odobrať do jednorazových nádob v čase od 11.30 - 12.00 hod (zo zadnej časti budovy, vchod do školskej kuchyne), pričom školská jedáleň nezodpovedá za zdravotnú bezpečnosť stravy konzumovanej mimo stravovacích priestorov v ŠJ pri ZŠ Rohožník. Ďalšie dni neprítomnosti dieťaťa/žiaka na výchovnovzdelávacom procese v škole je potrebné dieťa/žiaka zo stravovania včas odhlásiť.
Za neodobratú alebo včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.

Forma odhlasovania zo stravovania:
  • cez aplikáciu Edupage - Jedálny lístok
  • mailom na adrese: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
  • osobne v ŠJ pri ZŠ Rohožník
Výdaj stravy
  • Desiata 1.stupeň ZŠ:8.45 hod.
  • Desiata 2.stupeň ZŠ:9.40 hod.
  • Obed: od 11.45 hod.  do 13.45 hod.
  • Cudzí stravníci:od 11.30 hod.  do 11.45 hod.

Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa:
 
Dieťa/žiak má nárok na stravu za poplatok znížený o 1,30 € v rozsahu určenom v § 4 ods. (3) písmeno a) a b) zákona č. 544/2010 Zb.,  a zároveň za splnenia týchto podmienok: dieťa sa zúčastni výchovno-vzdelávacieho procesu a odoberie stravu.
Dotácia (§ 4 ods. (3) písmeno a) a b) zákona č. 544/2010 Zb. ) sa nevzťahuje na odobratý obed v prvý deň choroby, kedy sa dieťa nezúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu.